+359 2 465 24 66 | info@sciencefornature.org

16
апр.

Зеленият октопод в действие

 

„Което е добро за биоразнообразието, е добре за хората“
Годината е още в началото, но успехите в българската природозащита валят като порой:
* Белоглавите лешояди вече гнездят на 3 нови места: Котленска планина, Врачански Балкан и Кресненския пролом. Видът липсваше там от десетилетия. Поздравления на екипите на Фонда за дивата флора и фауна и Дружество за защита на хищните птици!
* Излюпи се първото брадато лешоядче в България в Центъра за диви животни на Зелени Балкани в Стар Загора. Това е символът на природозащитата в България. Последната птица от вида е убита от ловец в началото на 20-ти век.
* Действат 2 размножителни програми за ловни соколи в България (едната на Зелени Балкани, а другата на Фондация Наука за природата, съвместно с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и Български соколарски съюз). Последното гнездене на вида е регистрирано през 1998-ма година. От 2010-та се освобождават птици в природата. До 5 години се очаква да има размножаващи се двойки, които да дадат началото на българска популация.
* Белошипите ветрушки се завърнаха в България. Колегите от Зелени Балкани с помощта на LIFE+ програмата успяха да възстановят колония на птиците в Сакар планина (с. Левка).
* Ново находище на пернатонога кукумявка в България в близост до гр. Трън бе открито от екип орнитолози на Фортис Фасилити ЕООД.
* Приет е планът за управление на НП „Централен Балкан“. Планът регулира опазването на защитената територия през следващите 10 години. Изработването на плана беше възложено от Дирекцията на НП „Централен Балкан“. В него участва екип на Българска фондация Биоразнообразие.
* Нова колония на къдроглави пеликани беше сформирана в ПП „Персина“ благодарение на ентусиасти от Българското дружество за защита на птиците и приятели.
Какво ли още предстои да случи до края на годината?

Снимки: greenbalkans.org, pticite.com, starozagorci.com, zarata.info

Вие дарявате на Science for nature Foundation

Каква сума желаете да дарите?
€5 €10 €20
Бихте ли желали да правите регулярни дарения? Бих желал да направя дарение
Колко плащания желаете да направите (вкл. това плащане)? *
Име *
Фамилия *
Email адрес *
Мобилен номер
Адрес
Съобщение
Обработване...