+359 2 465 24 66 | info@sciencefornature.org

10
ян.

Мечка във фотокапаните на фондация „Наука за природата“ в Централен Балкан

 

В края на 2017 г. приключи първият етап от дейностите на Фондация „Наука за природата“ по проект “МОНИТОРИНГ НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ В ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН”.

Фотокапаните, поставени в края на лятото, бяха събрани и на тяхно място бяха поставени нови за есенния и зимния период. Интересни и вълнуващи новини предстоят, но тук ще ви разкажем за мечето Джими, заснето в средата на август 2017 г. в резерват „Северен Джендем“.

Героят на тази статия е на снимките, позиращ отдалеч, отблизо и накрая заигравайки се с фотокапана в мечешки стил… капанът е захапан и свален от дървото! 

Както ще забележите, мечето носи огърлица (нашийник) за проследяване на неговите движения с цел проучване на екологията на мечките в националния парк. Джими е мъжко мече на около 2 години, навярно току-що отбито от майка му. То е уловено и маркирано от Vladimir Todorov (СДП Балкани) по проект „Продължаване на дейностите на ДНПЦБ при проучване миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка (Ursus arctos), чрез маркиране на индивиди с GPS-GSM-нашийници и асистиране при случаи на проблемни мечки”.

В момента на улова в парков участък Калофер Джими е тежал 44 кг. Според експертът Vladimir Todorov това е под нормите за тегло на двугодишни мечки. Джими е бил и с охлузване в поясната област в резултат от примка!

Пътешествието на Джими минава през околностите на гр. Априлци, след което се е преместил в посока гр. Габрово. В момента се намира на изток от прохода „Шипка“. За 7 месеца мечето е изминало над 1600 км на територията на Стара планина.

Проучването на мечките в националния парк е част от дисертацията на Владимир „Индивидуални територии, активност и степен на синантропизация на кафява мечка (Ursus arctos) на територията на Стара планина“ към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН. По това проучване са уловени и маркирани още няколко мечки, някои от които нямат щастливата (засега) съдба на Джими. Припомняме случая на убийството на мечката Пламен:

https://www.facebook.com/Balkani.Wildlife.Society/posts/1882542641759847
https://www.facebook.com/Balkani.Wildlife.Society/posts/1861826690498109
https://www.kazanlak.com/news-24691.html

За историята на другите мечки, маркирани със сателитни предаватели (Цветан, Спиридон и Боряна), може да посетите:

https://www.facebook.com/Balkani.Wildlife.Society/posts/1860112910669487
https://www.facebook.com/Balkani.Wildlife.Society/posts/1843943458953099
https://www.facebook.com/Balkani.Wildlife.Society/posts/1882542641759847

Ако искате да подкрепите дейностите на СДП Балкани по улавяне и маркиране на диви животни с природозащитна цел, можете да го направите тук на сайта на сдружението http://balkani.org/.

Вие дарявате на Science for nature Foundation

Каква сума желаете да дарите?
€5 €10 €20
Бихте ли желали да правите регулярни дарения? Бих желал да направя дарение
Колко плащания желаете да направите (вкл. това плащане)? *
Име *
Фамилия *
Email адрес *
Мобилен номер
Адрес
Съобщение
Обработване...