Пет спечелени битки в борбата за опазване на дивата природа през 2017

Лесно е да се почувстваш тъжен като се замислиш неравностойната борба за опазване на дивата природа. Хората намират нови причини да убиват слонове, купища мъртви акули се превозват ежедневно по света, а търговците на редки видове дори започват да отвличат животни от зоопарковете. Въпреки това има и проблясъци на промяна през тази година. Ето някои от най-големите носители на надежда.

Китай закрива пазара за слонова кост

Международната търговия със слонова кост е забранена през 1990 година, но в Китай, както и в други държави е продължила да процъфтява. Природозащитниците твърдят, че търговията е допринесла за избиването на 30,000 африкански слона годишно. Изпълнявайки обета си от 2015 година, Китай започва да закрива фабриките за обработка на слонова кост и да съкращава лицензираните търговци. До 31 декември тази година се очаква да бъдат затворени всички оторизирани фабрики. Скорошно проучване в Китай сочи, че повече от половината китайци, които са си купували продукти от слонова кост преди, вече не го правят и че 86% от хората подкрепят забраната.

Инстаграм образова хората за влиянието на хората върху дивите животни

Модерно е да си направиш селфи, гушнал тигърче или прегърнал ленивец, но повечето хора не знаят, че тези животни са отнети от майките си твърде рано или от естествените им местообитания в дивата природа. Вследствие от разследване на National Geographic на лошото влияние на туристическите селфита в амазонските джунгли, Инстаграм въвежда система, която да информира хората за проблемите зад кулисите. Сега, когато някой от 800-те милиона потребители на Инстаграм потърси хаштагове, свързани с диви животни, например #slothselfie, ще му излезе предупредително съобщение. Част от него гласи: “Вие търсите хаштаг, който може да е свързан с публикации, които поощряват поведение, вредящо на животните или природата”, след което на потребителя се дава възможност да научи повече чрез препратка към обяснение.

Виетнам даде обет за прекратяване на отглеждането на мечки за жлъчка

През юли правителството на Виетнам оповести, че около хиляда мечки, държани в плен с цел извличане на жлъчка, ще бъдат преместени в резервати. При отглеждането на малайски и хималайски мечки, животните се държат закачени за машини, които извличат медицинската субстанция от жлъчните им мехури по нехуманен начин. Преместването на мечките е вследствие от споразумение, подписано през 2015 година от Виетнамската медицинска асоциация, според което лекарите ще престанат да предписват меча жлъчка за лечение. Вече е широкоразпространена и синтетична жлъчка.

Цирковите представления с диви животни са все по-рядко срещани

Проблемите в здравословното състояние на цирковите животни, от слонове до лъвове и маймуни, са добре документирани. Неестествените изпълнения пред крещяща публика и под силно осветление са стресиращи за животните, които запазват дивите си инстинкти, въпреки че са родени в плен. Дългите пътувания в ограничени пространства могат да повлияят на здравето им. Също така са документирани много случаи на насилие над животните. Защитниците на правата на животните ликуваха тази година, когато един от най-известните пътуващи циркове в Америка представи последното си шоу. Слоновете на цирка се „пенсионирали“ миналата година и сега 13-те големи котки също са били изпратени в нов дом – цирк в Германия. Затварянето на цирка е знак, че публиката търси нещо различно. Някои известни циркове, като например Cirque de Soleil, вече следват добрата практика изпълненията им да са предимно с хора.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изкарва наяве тежкото положение на слоновете

През ноември Fish and Wildlife Service в САЩ провъзгласи, че ще отмени забраната за внасяне на трофеи от слонове от Зимбабве и Замбия след като се е установило, че таксите от ловуване в тези държави ще подпомогнат предпазването на слоновете. Общественото недоволство нараснало бързо. Дори Тръмп се присъедини като критикува решението на администрацията си и нарече ловуването за трофеи „филм на ужасите“. Резултатът? Даже хората, които не следят консервационните въпроси, вече са запознати с кризата на бракониерството и битката за опазване на африканските слонове. The Fish and Wildlife Service в момента преоценява решението да премахне забраната по молба на Тръмп.

Източник

Снимки: 1), 2) , 3), 4), 5), 6) .

Електронният магазин е в процес на разработване.