Азиатските гепарди – на ръба на изчезване

Хората са довели до намаляване на популацията на гепардите, които някога са обитавали обширни площи от Африка и Азия, с повече от 90%. Днес тази тенденция продължава и представителите на големите котки могат да бъдат открити само в изолирани участъци в шест африкански държави и в Иран.

С намаляването на средствата от ООН този месец, природозащитниците призовават за последни усилия за спасяна на азиатските хищници

Природозащитниците предупреждават, че азиатските гепарди са на ръба на изчезването. Предполага се, че са останали по-малко от 50 критично застрашени гепарда в дивата природа като всички са в Иран. Учените се опасяват, че без спешна намеса няма шанс да спасим едни от най-отличителните и грациозни ловци на планетата.

Сравнение на ареала през 1900г. с ареала в момента
Смаляване на ареала през годините

Азиатският гепард, Acinonyx jubatus venaticus, е по-малък и по-блед от африканския си братовчед. Има светлобежова окраска с черни петна по цялото тяло, както и отличителните черни следи, „стичащи се“ от вътрешната страна на всяко око покрай носа.

Гепардите са най-бързите сухоземни животни на планетата и използват скоростта си, за да улавят антилопи, газели и други средно големи тревопасни. Азиатските гепарди някога били широко разпространени в целия континент, но изчезнали в Индия, където ги преследвали и избивали като спорт. Разпространението на фермерството навсякъде също значително намалява популацията им през 19-ти и 20-ти век.

Накрая това довело до заличаването на вида във всички държави, които е обитавал, освен в отделни участъци в Иран. Природозащитниците се борят да увеличат броя на малкото останали индивиди, изправяйки се срещу сериозни пречки.

Гепардите понякога изяждат домашни животни като овце и кози и след това биват преследвани и избивани от местните животновъди с кучета и капани. Чести са случаите на блъснати животни, опитали да пресекат магистрали в търсене на храна, въпреки поставените предупредителни знаци.

Малки игращи си гепардчета
Финансови проблеми

Включването на мерки за опазване на малкото останали гепарди се оказало изключително трудно. Понеже Иран е подлагана на сериозни икономически санкции от 1980 г., получаването на пари от междунарадните агенции е трудно. За щастие Програмата на ООН за развитие (UNDP) успява да внесе пари в Иран и да подкрепи проекта за опазване на азиатския гепард. Заради проблеми с бюджета обаче UNDP не може да продължи проекта, който приключи през декември 2017 година, и това отново усложнява мисията за спасяването на вида.

В сравнение с азиатския си братовчед, африканският гепард, най-разпространеният подвид гепард, е в привидно добро състояние. Предполага се, че има около 7000 екземпляра в дивата природа и според Червения списък на световно застрашените видове, съставен от Международния съюз за защита на природата (IUCN), статусът на вида е „уязвим“.

Много учени и природозащитници обаче смятат тази категоризация за неправилна, имайки предвид бързите темпове на намаляване на популациите на гепардите.

Източник

Снимки: 1), 2), 3)