ДНК доказателства помагат за опазване на носорозите от изчезване

Като в CSI за природозащитниците Стивън О’Брайън, научен сътрудник в Колежа по природни науки и океанография в Nova Southeastern University (NSU), работи с колеги от цял свят, за да създаде база от данни за ДНК на носорози, която ще бъде използвана, за да помогне с наказателно преследване на бракониери.

„Това, което сътворихме, е страхотен инструмент – генетична база данни, която изпълнителните власти могат да използват за изготвяне на случаи при обвинения в бракониерство. Тези удивителни животни срещат все повече опасности, така че трябва да използваме всички налични ресурси в усилията си да ги опазим.“ – споделя д-р О‘Брайън.

Изследователският екип включва експерти от Лабораторията по ветеринарна генетика на Университета в Претория, Центъра за геномна биоинформатика Теодосий Добвански, Държавния университет в Санкт Петербург и африкански изпълнителни звена за контрол на дивата природа.

Въпреки увеличаването на бракониерството през годините, в последно време се работи в правилната посока за опазване на носорозите.

Нов доклад разглежда незаконното избиване на африкански носорози от синдикатите за организирана престъпност, които търгуват с носорожи рога на пазарите в Югоизточна Азия. Бракониерството на носорози е без контрол и се увеличава с времето – от няколко инцидента преди десетилетие до повече от 1000 годишно. Печалбите са огромни, а рисковете – незначителни.

Проучването, публикувано в списание Current Biology, описва всеобхватното усилие за създаване на голяма база данни, съставена от къси участъци от ДНК веригата (на англ. short-term repeat – STR), наричани още микросателити, които се повтарят в хромозомите на отделни носорози. С тяхна помощ може да се открие съвпадение на ДНК от конфискувана тъкан с реални местопрестъпления, за да се заведе дело.

Eкипът разработил обширна база данни с ДНК профили на носорози и демографска информация, наречена RhODIS® (Rhino DNA Index System), моделирана след CODIS на ФБР, която е ДНК база данни за престъпления. Изготвянето на криминалистката система RhODIS® се състояло от обучение и сертифициране на рейнджъри в Африка, измисляне на методология за вземане на проби от живи и мъртви носорози и от рогове, създаване на мобилно приложение за събиране на данни от полето „eRhODIS ™“ и най-съвременната генетична индивидуализация на ДНК. Към днешна дата към базата данни RhODIS® са добавени повече от 20 000 отделни екземпляра и генотипове на носорози.

Криминален изследовател, който използва детектор за метал, за да открие куршуми в трупа на носорози в Националния парк Крюгер в Южна Африка.

Тези данни включват повече от 5800 проби от криминални дела, където са установени връзки между открити рогове, предмети оцапани с кръв и определени трупове на носорози. В най-скорошните случаи, описани в доклада, тази криминалистка генетична индивидуализация позволява прилагането на тежки наказания при осъждане като се въвеждат международни правни прецеденти за завеждане на дела срещу контрабандистите на рогове. Приложенията на системата RhODIS® изтъкват иновативния подход в борбата с престъпленията срещу носорози и дават отправна точка за въвеждане на подобни системи за разследване на трафик на диви животни в световен мащаб.

Африканските черни носорози (Diceros bicornis) са класифицирани като критично застрашени, а белите носорози (Ceratotherium simum) са почти застрашени. Оцеляването им е в опасност заради изчезването на местообитанията и увеличаването на незаконния лов на рогове, които имат медицинско приложение и културна стойност в азиатските страни, главно във Виетнам и Китай. Повече от 7000 носорози са били убити от бракониери през последното десетилетие в Африка, като най-много са жертвите в Южна Африка.

Бракониери са отстреляли този черен носорог и са махнали рога му, за да го продадат на черния пазар.

„Напливът на бракониери през последните няколко години се дължи на това, че финансовите облаги далеч надхвърлят риска”, казва д-р О`Брайън. „Сега, когато можем генетично да обвържем някого с конкретни случаи на бракониерство, шансовете за успешно осъждане ще се повишат. Надяваме се, че за контрабандистите рискът вече няма да си струва.“

Системата RhODIS® осигурява и всеобхватен генетичен ресурс, който може да бъде използван за подпомагане на управлението на популациите на носорозите под нарастващия натиск, дължащ се на ескалиращо и неселективно бракониерство на африканския континент. С намаляването на числеността и генетичното разнообразие на останалите животни данните, предоставени от RhODIS®, са изключително полезни за избягване на кръстоски между близкородствени индивиди и запазване на репродуктивния потенциал на оцелелите.

 

Източник

Източници на снимките: снимка 1; снимка 2, снимка 3; снимка 4