Нелегални ферми за канабис в Калифорния тровят застрашени птици

При тестове на проби от застрашени улулици от северозападната част на Калифорния били установени положителни резултати за отрова за плъхове.

Изследователите предполагат, че незаконното отглеждане на канабис е виновно за повишената концентрация на антикоагулиращи родентициди в природата. Тези резултати подсилват подозренията за вредното влияние на токсичните химикали използвани при култивиране на марихуана.

Застрашени видове птици са в контакт с отрова за гризачи в Калифорния и най-вероятният виновник са нелегалните ферми с канабис.

Според държавните оценки, има около 50,000 ферми за марихуана в Калифорния, което съответства на 90% от всички незаконни ферми в САЩ. Въпреки че от началото на тази година употребата на канабис е легална и за развлечение в щата, само около 16,000 фермери се очаква да вземат лиценз. Има много стимули за продължаване на отглеждането нелегално като избягването на данъците и бюрокрацията. Според специалистите това са лоши новини за дивата природа.

Една от хилядите незаконни ферми за канабис в щата Калифорния.

Фермерите използват торове и пестициди, които са забранени в САЩ от години като например карбофурана. Тези химикали са вредни за животните и за хората. “Когато има хиляди незаконосъобразни ферми и само няколко биолози, които се грижат за множество окръзи, е нормално да сме дълбоко обезпокоени, че не се вземат достатъчно предпазни мерки.” – споделя д-р М. Гейбриъл от Калифорнийския университет в Дейвис, главен ръководител на новото проучване и експерт по проблемите със замърсяването при отглеждане на канабис.

Д-р Гейбриъл и неговите колеги са открили, че 70% от петнистите улулици (Strix occidentalis caurina), отбелязани като застрашени видове, и 40% от северноамериканските улулици (Strix varia) са били изложени на родентициди. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Avian Conservation and Ecology.

Проблемите за птиците главно произлизат от това, че залесените райони се превръщат във ферми за канабис. Тъй като улулиците предпочитат да ловуват жертвите си по краищата на гората, местата за отглеждане, разделящи дървесните площи, създават предпоставки за излагане на опасните химикали.

Петниста улулица уловила потенциално опасна плячка.

Въпреки че пълното влияние на отровата за плъхове върху улулиците не е добре установено, проучванията показват нелетални ефекти като например по-малки по размер пиленца и намаляване на броя на яйцата, а също така и повишена смъртност след травми.

Изследователите искат да използват мъртвите птици, събрани по време на проучванията, представяйки ги като доказателства за вредното влияние, за да помогнат на улулиците, които все още обитават горите на северозападна Калифорния. Събраните проби ще бъдат използвани, за да се изготви конкретен научен проект за повишен горски мониторинг и защита на видовете преди да е станало твърде късно.

Източник

Източници на снимките: снимка 1), снимка 2), снимка 3)