Работилничка за хранилки за птици в междусрочната ваканция

София има богато биоразнообразие, особено когато става дума за птици. От често срещаните синигери до рядко виждани нощни чапли. Можем да наблюдаваме много видове птици било то в Южния парк, Борисовата градина или в междублоковите пространства. За съжаление, през зимните месеци птиците около нас трудно намират храна, особено когато вече има снежна покривка. За тях храната е изключително важна, защото така запазват температурата на тялото си. Заедно можем да им помогнем да прекарат по-лесно суровата зима!

 

Направете междусрочната ваканция полезна за вас и вашите деца, като им дадете възможност да участват в измайсторяването на различни видове хранилки, които ще бъдат подходящи за различните видове птици. Избрали сме материали, с които ще покажем, че с подръчни средства човек може да създаде нещо красиво и полезно. Ще превърнем отпадъците в изкуство. Работилничката за изработването на хранилки за птици е подходяща за деца от 8 до 11 г. 

По време на работилничката децата ще научат кои птици посещават хранилките и каква храна е подходяща за тях. След като си разкажем това, следва изработването на интересните хранилки. Всяко дете ще избере каква хранилка ще майстори с наша помощ (подготвили сме няколко варианта на хранилки). След изработването, ще посетим Борисовата градина, за да видим отблизо обитателите на парка. Децата ще научат къде и как най-правилно да закачат своята хранилка.

Всяко дете ще реши дали да закачи хранилката си в Борисовата градина или на друго място.

Линк за записване в работилничката: https://www.scolafortis.com/%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

Продължителност на събитието: 4 часа

Такса за участие: 45 лв.

Освен материалите, Фондация “Наука за природата” осигурява на участниците вода и плодове (ябълки и банани). Всяко дете може да носи със себе си обяд и собствена чашка или бутилка.

Програма на работилничката: 15 февруари

10:00 – 10:40 – Запознаване с децата и презентация относно птиците в града и видовете хранилки;

10:40 – 12:00 – Изработване на хранилките;

12:00 – 12:30 – Почивка;

12:30 – 13:45 – Разходка в Борисовата градина (Наблюдение на птици и закачане на хранилки);

13:45 – 14:00 – Връщане обратно в работилничката.

 

Програма на работилничката: 5-ти февруари

9:00 – 9:40 – Запознаване с децата и презентация относно птиците в града и видовете хранилки;

9:40 – 11:00 – Изработване на хранилките;

11:00 – 11:30 – Почивка;

11:30 – 12:45 – Разходка в Борисовата градина (Наблюдение на птици и закачане на хранилки);

12:45 – 13:00 – Връщане обратно в работилничката.