Как прилепите живеят с толкова много вируси?

Прилепите се считат за вероятния източник на разпространяващия се коронавирус, идващ от Китай. Оказва се, че те имат имунна система, която им позволява да живеят с много вируси, причинители на заболявания.

Прилепите са природният резервоар на вирусите Марбург, Нипа и Хендра, които са причинителите на заболявания и вирусни огнища в Африка, Малайзия, Бангладеш и Австралия. Смята се, че прилепите са и естественият разпространител на Ебола вируса. Друга болест, която пренасят, но и са засегнати от нея, е бясът.

Гризачите, приматите и птиците също носят болести, които могат да бъдат предадени и на хората. Но има причини прилепите да са замесени в повече огнища на болести и е много вероятно и в бъдеще това да се повтори. Прилепите са многобройни и широко разпространени – живеят на всеки континент, с изключение на Антарктида. Способността им да летят ги прави широкообхватни, което улеснява разпространението на вируси, а също така и фекалиите им могат да разпространят болести.

Толерантността им към вируси, която надминава тази на други бозайници, е едно от многото им отличителни качества. Те са единствените летящи бозайници, хранят се с насекоми и са от съществено значение за опрашването на много плодове като банани, авокадо и манго. Прилепите са невероятно разнообразна група, която представлява една четвърт от всички видове бозайници.

Хората в много части на света ядат прилепи и ги продават на живи животински пазари, което вероятно e довело и до последното огнище на коронавирус, започнало в Ухан. Прилепите живеят в огромни колонии в пещери, където условията са идеални за предаване на вируси от един индивид на друг. Способността им да съществуват съвместно с вируси, които могат да предадат на други животни, в частност и на хората, може да доведе до пагубни последици когато ги ядем, търгуваме с тях на пазари за животни и нахлуваме в тяхната територия.

Разбирането на това как прилепите пренасят и оцеляват с толкова много вируси беше дълбок въпрос за науката. Новите изследвания предполагат, че отговорът може да се крие в това как еволюционните адаптации, свързани с полета, са довели до промени в имунната им система.

В статия от 2018 г. в Cell Host and Microbe, учени в Китай и Сингапур съобщават за тяхното изследване относно това как прилепите боравят с нещо, наречено ДНК сензор (DNA sensing). Енергийните нужди при полет са толкова големи, че клетките в тялото се разрушават и се отделят части от ДНК, които след това се разпространяват в организма на места, където обичайно не присъстват. Бозайниците, включително и прилепите, имат начини да идентифицират и реагират на такива частици от ДНК, които по принцип са индикатор за чужди тела в организма, които причиняват заболявания. При прилепите, учените откриват, че еволюцията е довела до отслабване тази система, която нормално би предизвикала възпалителен процес, който да атакува чуждите тела.

Прилепите са загубили някои гени, участващи в този отговор, което е очаквано, тъй като самото възпаление може да бъде много вредно за организма. Те имат отслабен имунен отговор, но съществуващ. Това им позволява да поддържат „балансирано състояние на „ефективен отговор“, но не и „свръх отговор“ срещу вирусите.“

Ако бъде обърнато внимание на предишните огнища на коронавирус, щамът Ухан, който сега се разпространява, може да бъде проследен обратно до прилепите.

Коронавирус под микроскоп

Доктор Питър Дашак, президент на EcoHealth Alliance, който работи в Китай от 15 години, изучава заболяванията, които се предават от животни на хора. Той казва: „Все още не знаем кой е източникът, но има много сериозни доказателства, че коронавирусът е с прилепен произход. Вероятно е да бъде пренасян от китайския подковонос (Chinese horseshoe bat)“, често срещан вид, който тежи около 29 грама.

Ако той е прав, този щам ще се присъедини към списъка с много други вируси, пренасяни от прилепите. Епидемиите от тежкия респираторен синдром (SARS*), близкоизточния респираторен синдром (MERS*) и силно разрушителната вирусна епидемия, са били причинени от коронавируси от прилепи.

Как да управляваме и ограничаваме настоящото огнище на вируса, официално известен като 2019-nCoV, разбира се, в момента е от първостепенно значение. Но проследяването на неговия произход и предприемането на действия за борба с по-нататъшните огнища може да зависи отчасти от познанието и мониторинга на прилепите. „Епидемията може да бъде овладяна и контролирана“, каза д-р Дашак. „Но ако не знаем произхода в дългосрочен план, този вирус може да продължи да се разпространява.“

Учените в Китай са изучавали вече внимателно прилепите, осъзнавайки добре, че най-вероятно ще се стигне до епидемия като сегашната. Миналата пролет, в статия за коронавирусите (CoVs), група китайски изследователи пишат, че „обикновено се вярва, че прилепните CoVs ще се появят отново, за да причинят следващото огнище на болестта.“  Те добавят: „В това отношение, Китай е гореща точка.“ Това не e ясновидство, а конвенционална мъдрост.

В доклад за 2017 г. в Nature, д-р Дашак, Кевин Дж. Оливал и други колеги от EcoHealth Alliance съобщават, че са създали база данни от 754 вида бозайници и 586 вирусни щама и са анализирали кои вируси се срещат във видовете бозайниците и как им влияят. Те потвърдиха : „Прилепите са гостоприемник на значително по-висок дял зоонози от всички останали групи бозайници“. Зоонозите са инфекциозни заболявания, които се пренасят от животни на хора.

Прилепите не просто оцеляват въпреки вирусите, които пренасят. Те живеят изключително дълго за бозайници с толкова малки размери. Големият кафяв прилеп, често срещан вид в САЩ, може да живее близо 20 години в природата. Други видове живеят близо 40 години. Един малък прилеп в Сибир е живял 41 години. В сравнение с това, животни, като домашната мишка, живеят около две години.

Прилепите трябва да бъдат по-задълбочено проучени, за да се постигне пълноценно разбиране на физиологията им. Вирусите, които те пренасят, следва да бъдат внимателно следени в името на общественото здраве. Това обаче не означава, че прилепите трябва автоматично да бъдат приети за виновни за епидемията в момента. Както много хора правилно посочват, нашите действия са посегнали на живота на прилепите, а не обратното.

Д-р Дашак подчерта, че спирането на продажбата на животни, уловени от дивата природа, на пазарите е от съществено значение за ограничаване на бъдещите огнища на заболяването. Но тъй като подобни огнища са неизбежни, казва д-р Дашак, мониторингът и изучаването на дивата природа, в частност прилепите, са също толкова важни. Той сравнява ситуацията с тероризма. Както терористичните атаки, така и епидемиите от болести, изглеждат неизбежни. За да сме подготвени, казва той, изучаването и разбирането им е жизненоважно.

 

*SARS (Severe acute respiratory syndrome – Тежък остър респираторен синдром); MERS (Middle East respiratory syndrome – Дихателен синдром на Близкия Изток)

 

Статията е превод от английски език

Автор: James Gorman

Източник: https://www.nytimes.com/2020/01/28/science/bats-coronavirus-Wuhan.html