Международна нощ на прилепите в гр. Маджарово

И тази година Фондация “Наука за природата” отбеляза Международна нощ на прилепите с цел тяхното опазване и популяризиране на важната им роля. Събитието се проведе на 6 септември в Природозащитен център “Източни Родопи”, гр. Маджарово.

На събитието поставихме информационен щанд, на който всеки имаше възможност да зададе своите въпроси и да се снима с тематични макети, които подпомагат за разпространението на една добра кауза. Посетителите успяха да се запознаят с алтернативни убежища за прилепи под формата на къщички и да вземат участие в тяхното поставяне на дървета.

Най-малките участници се включиха в нашата работилничка и създадоха прилепи от подръчни материали.

Интересна и забавна част от събитието беше игра с въпроси, отговаряйки на които децата успяха да научат интересни факти, свързани с прилепите и начина им на живот.

Проведе се демонстрация на обследване на здравословното състояние на дървета. Част от презентацията беше насочена към изследването на вътрешността им чрез специализирана високотехнологична апаратура, която измерва съпротивлението на дървесината. Чрез тази апаратура избрахме най-здравите дървета, за да поставим къщичките на тях.

При залез слънце направихме разходка с бат детектор, чрез който установихме какви прилепи има в района.

Изказваме искрени благодарности към Българско дружество за защита на птиците за предоставената възможност да проведем събитието на територията на Природозащитен център “Източни Родопи”.