Интерактивна карта на чешмите от конкурса

Интерактивна карта на чешмите от конкурса

След проведения първи конкурс „Чешма с история“ и цялата еуфория около събитието, решихме да споделим вдъхновението си с Вас и да покажем творбите на участниците. За това направихме карта, върху която са отбелязани разказите за чешмите, чрез които ученици от различни части на страната участваха в конкурса. Чрез тези разкази успяхме да научим за много интересни места, както и истории, поверия, свързани с чешмите и българската история и култура. Споделяме картата с Вас изкуството създадено от тези деца. Радваме се за проявения интерес и желанието на младите да научат и споделят историята на техните родни места. От картата може да видите реални чешми от цяла България и лично да ги посетите. Тези уникални паметници пазят истории за любов, любим човек, значими личности и добри дела. В миналото хората са извършвали своите обреди около тях, а днес дават възможност за прохлада през горещото лято и отдих след дълъг преход. Освен на хората тези чешми дават питейна вода и на домашни и диви животни. Често стават дом на земноводни, а насекомите около тях са храна за редица прилепи и други животни. Те са един прекрасен пример за хармонията между човека и природата и как една чешма може да подобри живота на хората и на животните.

Отново искаме да благодарим на участниците и се надяваме тази карта да помогне на повече хора да открият нови красиви места и да научат интересни истории.

Линк към картата: 

https://earth.google.com/web/@42.68153884,25.50296738,1080.52251142a,544813.77794156d,30y,0h,0t,0r/data=MikKJwolCiExUGc2VmRobkNtU3JvYTlJWW1DTEVKMnd1T3I2eGFIaGggAQ