От 4 до 67 км „Надбягване в Източните Родопи“

От 4 до 67 км „Надбягване в Източните Родопи“

На 14 октомври (събота), от площад „България“ в град Крумовград, ще стартира третото издание на ултрамаратон „Надбягване в Източни Родопи“, организиран от Фондация „Наука за природата“. Районът предлага на своите посетители богато биоразнообразие и носи дух на мистиката от многовековната си история

Всеки участник ще може да избере една от четирите дистанции, в които да се включи:

Диво трасе: 67 km, 2500 Д+
Не случайно състезателите, записали се за тази дистанция, бягат със следата на вълка! Дивото трасе е това, за което си мислим ние, когато някой спомене за Източни Родопи. То съчетава в едно цяло всички гледки и чувства, които ги карат да обичат този район и да се връщат отново и отново за още.

Полудиво трасе: 37 km, 1500 Д+
За това трасе предупреждаваме, че със своите 37 km и 1500 m положителна денивелация, Полудивото трасе по никакъв начин не е за подценяване. Едно от предизвикателствата по трасето е Дюшун дере (дюшун-падам), където всяка стъпка трябва да е внимателна.

Питомно трасе: 21 km, 700 Д+
Tази класическа полумаратонска дистанция е чудесна възможност за първо запознанство с Източните Родопи и с най-високия връх в околността – Иран тепе.

Fun Run: 4km, 100 Д+
Надбягване за малки и големи из местните забележителности на гр. Крумовград.

Всеки участник е добре дошъл заедно със своя домашен любимец, с когото да се насладят на гледките и трасетата. По пунктовете, сме осигурили вода и места за почивка за всички двуноги и четириноги състезатели.

Маршрутите на състезанието се движат изцяло по неотъпкани пътеки, като не се пресичат туристически или други маркирани маршрути, тъй като в местността няма нито една маркирана (официална) туристическа пътека. Това прави района още по-привлекателен за авантюристите. Всеки участник ще може да се докосне както до известни културни паметници като Татул, така и до уникални природни феномени като Шейтан дере. Макар трасето да не предлага голяма денивелация, техничните спускания и изкачвания ще събудят интереса и на най-запаления бегач.

Символите на всяко трасе са следи на животни, които могат да бъдат срещнати в Източните Родопи. Екипът ни се занимава с опазване на биоразнообразието, а събитие като планински маратон е начин повече хора да се докоснат до това толкова диво и изпълнено с живот място.

И тази година компании като: Dundee Precious Metals Bulgaria, Sport Depot, Pepsi, ЕвроИнс, RooBar, MelliGEL, ЗооФамилия, Purina и др. подкрепят събитието, осигурявайки награди и изненади за всички участници.

Повече информация за състезанието, може да откриете на: https://www.divirodopi.com/

Краен срок за регистрация: 12.10.2023 г., 23:59 ч.

За контакт: Стефан Лазаров, тел: 0885458007