Картиране на чешмите в Южна България

€ 15000

Цел на кампанията

0

Дарения

€ 0 остават
Дарени0%

Картиране на чешмите в Южна България

Чешмите са част от българската култура и традиции. В миналото чешмата е било място където млади и стари се събирали, първите срещи на влюбените били там. Заможните хора са  дарявали пари за построяването на чешма. Някои чешмите се използвали и за напояване на домашните животни. Всяка чешма има своята история, било то любовна или спомен за някой скъп човек.  

През изминалата година Фондация “Наука за природата” картира над 300 чешми. За всяка чешма бе описано какво е състоянието и. В това може  вече да включиш и ти. Когато си на път и видиш чешма може да отбележиш в нашата карта – Чешмите. Картата ти дава възможност да отбележиш къде точно е чешмата и дали има нужда от ремонт. Картирането на всички чешми в България ще допринесе за запазването на тези стара традиция и ще помогне за последващи действия, които ще споделим в следващия ни пост.

В наши дни голяма част чешмите, които някога са били в центъра на социалния живот на българина са пред разрухата си. Картирайки тези чешми, следва още една много важна стъпка – техния ремонт. Фондация “Наука за природата” дава началото на тази дейност като през следващите две години си поставила за цел ремонт на 84 чешми в лошо състояние.